Star Wars: Episode VIII The Last Jedi

on
Categories: Akcija, Avantura, Naučna Fantastika
Žanr: Akcija, Avantura, and Naučna Fantastika
Godina: 2017
Država: US
Režiser: George Lucas and Rian Johnson
Producent: Kathleen Kennedy and Ram Bergman
Scenarist: Rian Johnson
Glavne uloge:
Adam Driver, Andy Serkis, Anthony Daniels, Benicio del Toro, Dean Winters, Domhnall Gleeson, Gwendoline Christie, John Boyega, Kelly Marie Tran, Laura Dern, Lupita Nyong’o, Mark Hamill, and Oscar Isaac

 

Opis:

Star Wars: The Last Jedi (poznat i kao Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi ) je američki epski svemirski operni film iz 2017.godine koji je napisao i režirao Rian Johnson . To je druga emisija trilogije zasnovane na nastavku ” Star Wars ” i osma glavna tranša franšize ” Star Wars “, nakon Star Wars: The Force Awakens (2015). Producira ga Lucasfilm i distribuira Walt Disney Studios Motion Pictures . U sastavu ansambla spadaju Mark Hamill , Carrie Fisher , Adam Driver ,Daisy Ridley , John Boyega , Oscar Isaac , Andy Serkis , Lupita Nyongo , Domhnall Gleeson , Anthony Daniels i Gwendoline Christie u povratničkim ulogama, zajedno sa Kelly Marie Tran , Laura Dern i Benicio del Toro . Film sadrži finalni filmski nastup od strane Fisher-a, koji je umro u decembru 2016. i posvećen joj je pamćenje. Ova pljacka prati Reya dok ona dobija trening Jedi od Luke Skywalker , u nadi da će pretvoriti plime za Otporu borbi protiv Kila Ren i Prvog poretka .

Last Jedi je bio deo nove trilogije filmova najavljenih nakon što je Disney kupio Lucasfilm u oktobru 2012. godine. Produkovali su Lucasfilm, predsjednik Kathleen Kennedy i Ram Bergman , s directorom Force Awakens- a JJ Abramsom kao izvršnim producentom. Džon Vilijams , kompozitor za prethodne filmove, vratio se da sastavi rezultat. Scene koje su zahtevale pucanje u Skellig Michael u Irskoj snimljene su tokom predprodukcije u septembru 2015. godine, a glavna fotografija počinje u Pinewood Studiosu u Engleskoj u februaru 2016. i završava se u julu 2016. Postprodukcija zavijena u septembru 2017. godine.

Last Jedi je imao svoju svetsku premijeru u Los Angelesu 9. decembra 2017. godine, a objavljen je u Sjedinjenim Državama 15. decembra 2017. godine. U svijetu je ostvario preko 1,2 milijarde dolara, što ga čini filmom treće najveće zarade od 2017. godine 6. najveći film u Severnoj Americi i 13. film sa najviše zarade u svim vremenima , kao i drugi film filma o franšizi Star Warsa . Dobila je pozitivne kritike od kritičara, koji su ga pohvalili zbog ansambla, specijalnih efekata, rezultata i emocionalne težine; neki su to smatrali najboljim filmom ” Zvezdani ratovi ” od kada je Imperija napala nazad .  Nastavak, privremeno nazvan Star Wars: Episode IX , zakazan je za izdanje 20. decembra 2019.